6.11.2011

Rantapallo

Lampunvarjostimet ovat meillä heikolla tolalla ja suunnittelin tekeväni paperinarusta valaisimen makuuhuoneeseen, jossa moista ei ole ollenkaan. Haastoin insinöörin ideariiheen. Miten saada suuri pyöreä valaisin, sillä ilmapallot joiden päälle paperinaruja yleensä liisteröidään ovat tarkoitukseen liian pieniä ja soikeita. Insinööri sen sitten keksi...rantapallon! Tälläinen siitä tuli ja nyt se pallo roikkuu keittiön pöydän yläpuolella.


Pallolla on halkaisijaa noin 40 cm ja näin se suurin piirtein syntyy. Ensin täytetään pallo ja paikkaillaan se teipillä vuotavista kohdista. Päällystetään pallo kauttaaltaan kelmulla. Valmistetaan liimasta ja vedestä lientä, jossa paperinaru saa hetken vettyä. Sitten vaan kieputellaan paperinarua pallon ympärille haluttu tiheys.

Lopuksi kiersin rautalangasta tukirenkaan, jonka päällystin paperinarulla ja kiinnitin sen virkkuukoukkua ja samaista narua apunakäyttäen rantapallon täyttöaukon kohdalle pallon laelle. Kuivumiseen meni pari vuorokautta, jonka jälkeen leikkasin sivuleikkureilla renkaan sisältä narut pois. Ja sitten se insinöörin paras aivotus eli rantapallon tulppa auki, pallo tyhjäksi ja ulos. Mahtavaa! Lopuksi ripustamista varten rautalangasta poikkiripa ja sellainen mutka, josta johto kulkee.


Itselleni ompelin Marimekon musta-beigestä pallokankaasta peruspaidan ja ihanille rakkaille pikkupojille Liandlon traktoreista paitoja. Kankaasta syntyi myös yksi pipo ja viimeiseen paitaan jäi vain etukappale traktoria, mutta niin tuli koko kangas käytettyä...kerrankin!
Kukkanen insinöörilleni!

5 kommenttia:

 1. Osuitpa sopivaan saumaan raportoimaan paperinarulampun tekemisestä. Meidän olohuoneen lamppu sai keppihevosesta ja sanoi räks. Kaupan kivannäköiset lamput taas maksavat mansikoita ja ajattelin, että tuollaisen voisi tehdä. Ohje vaan puuttui. Nytpä on sekin, joten kiitos kaunis!

  VastaaPoista
 2. Ihanan näköisiä paitoja ja tuo lamppu on kertakaikkisen hieno!

  VastaaPoista
 3. Ihania ompeluksia ja hieno idea tuo rantapallolamppu :)

  VastaaPoista
 4. Oi kiitos ihanaa! Olen haaveillut tekeväni moisen, koska kaupassa noi maksaa liikaa, mutta oon juurikin miettinyt, et minkä päälle sitä paperinarua kietoa. Kiitos sinulle ja miehellesi ideasta, täytyypäs kokeilla toteuttaa itse samanmoinen! :)

  VastaaPoista
 5. Alaston mies on onnellinen uudesta upeasta tra-kua-paidastaan. Äidistä se on niin hieno, että kehystäisin seinälle. Kiitos,sinä suurisydäminen ystävä. Olet tehnyt taas kaikkea upeaa.

  VastaaPoista